Informatie boek “Markelo ons dorp van toen tot nu”

Dit boek is gebaseerd op het in 1998 door ons gepubliceerde boek “Markelo dorpsgeschiedenis”. Er zijn echter de afgelopen decennia door ontsluiting van diverse archieven zoveel nieuwe informatiebronnen beschikbaar gekomen dat het nieuwe boek met z’n ongeveer 650 pagina’s bijna dubbel zo dik is geworden als het oude boek.

Er zijn nu aanzienlijk meer panden en onderwerpen beschreven. De beschrijvingen zijn meer gedetailleerd en gaan ook veel verder terug in de tijd. Bovendien is er de afgelopen 25 jaar heel wat veranderd in ons dorp en ook dat is in de beschrijvingen opgenomen. Het volumineuze boek is uitgevoerd in hardcover en met de nieuwste druktechniek in kleur gedrukt.

Het boek is opgezet als een virtuele wandeling door ons dorp die ingedeeld is in een vijftal etappes; elke etappe is in een hoofdstuk gevat:

 1. Kerkplein en Bergweg
 2. Grotestraat en Holterweg
 3. Taets van Amerongenstraat, Wiemerinkhoek en Rijssenseweg
 4. Burg.de Beaufortplein, Stationsstraat en Roosdomsweg
 5. Goorseweg

Behalve de beschrijving van de geschiedenis van de panden met haar bewoners die we tijdens de wandeling passeren, zijn er vele verhandelingen opgenomen van onderwerpen van meer algemene aard, zoals o.a..

 • de historie van de kerk, de Markelose Sint Anthonius Vicarie, schietpartijen in 1760 en leemafgravingen op de berg.
 • Markelo in de Franse tijd, archeologisch onderzoek op Görkink, geschiedenis zuivelfabriek.
 • Markelose richters en schouten, de weeffabriek, nieuwbouwwijk de Koekoek, opgravingen op de Noord Achteres.
 • oudste verenigingen in Markelo, oorlogsslachtoffers en monument, geschiedenis van het onderwijs in Markelo.
 • gemeentelijke geschiedenis, het verzet in Wereldoorlog II, Markelose predikanten, geschiedenis landbouwcoöperatie.
 • belastingregisters en volkstellingen vanaf 1475.
 • en vele andere onderwerpen.

Diverse kaarten en plattegronden verlevendigen de teksten terwijl het boek is geïllustreerd met meer dan 800 foto’s, deels in kleur uitgevoerd, van panden en bewoners van vroeger.

Onder bovenstaande titel zal de Stichting Heemkunde Markelo binnenkort, ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan, weer een nieuw boek presenteren.

Voorinschrijvers kunnen hun bestelde boek tegen contante betaling van € 26 (pinnen is niet mogelijk), vanaf 9 maart afhalen bij Stichting Heemkunde Markelo, Kerkplein 41 te Markelo op elke dinsdag- en donderdagmorgen tussen 9 en 12 uur.

Vanaf 9 maart zijn de boeken zonder voorinschrijving te koop voor € 28 bij Boekhandel Prins, Grotestraat 16 te Markelo en bij Stichting Heemkunde Markelo, Kerkplein 41 te Markelo op elke dinsdag- en donderdagmorgen tussen 9 en 12 uur

Eventuele verzendkosten bedragen € 7.

LET OP: Het betreft een eenmalige uitgave. Er volgt geen herdruk!