Markelo van toen tot nu

Dit boek is gebaseerd op het in 1998 door ons gepubliceerde boek “Markelo dorpsgeschiedenis”. Er zijn echter de afgelopen decennia door ontsluiting van diverse archieven zoveel nieuwe informatiebronnen beschikbaar gekomen dat het nieuwe boek met z’n ongeveer 650 pagina’s bijna dubbel zo dik is geworden als het oude boek.

Er zijn nu aanzienlijk meer panden en onderwerpen beschreven. De beschrijvingen zijn meer gedetailleerd en gaan ook veel verder terug in de tijd. Bovendien is er de afgelopen 25 jaar heel wat veranderd in ons dorp en ook dat is in de beschrijvingen opgenomen. Het volumineuze boek is uitgevoerd in hardcover en met de nieuwste druktechniek in kleur gedrukt.

Het boek is opgezet als een virtuele wandeling door ons dorp die ingedeeld is in een vijftal etappes; elke etappe is in een hoofdstuk gevat:

 1. Kerkplein en Bergweg
 2. Grotestraat en Holterweg
 3. Taets van Amerongenstraat, Wiemerinkhoek en Rijssenseweg
 4. Burg.de Beaufortplein, Stationsstraat en Roosdomsweg
 5. Goorseweg

Behalve de beschrijving van de geschiedenis van de panden met haar bewoners die we tijdens de wandeling passeren, zijn er vele verhandelingen opgenomen van onderwerpen van meer algemene aard, zoals o.a..

 • de historie van de kerk, de Markelose Sint Anthonius Vicarie, schietpartijen in 1760 en leemafgravingen op de berg.
 • Markelo in de Franse tijd, archeologisch onderzoek op Görkink, geschiedenis zuivelfabriek.
 • Markelose richters en schouten, de weeffabriek, nieuwbouwwijk de Koekoek, opgravingen op de Noord Achteres.
 • oudste verenigingen in Markelo, oorlogsslachtoffers en monument, geschiedenis van het onderwijs in Markelo.
 • gemeentelijke geschiedenis, het verzet in Wereldoorlog II, Markelose predikanten, geschiedenis landbouwcoöperatie.
 • belastingregisters en volkstellingen vanaf 1475.
 • en vele andere onderwerpen.

Diverse kaarten en plattegronden verlevendigen de teksten terwijl het boek is geïllustreerd met meer dan 800 foto’s, deels in kleur uitgevoerd, van panden en bewoners van vroeger.

Onder bovenstaande titel zal de Stichting Heemkunde Markelo binnenkort, ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan, weer een nieuw boek presenteren.

Voorinschrijvers kunnen hun bestelde boek tegen contante betaling van € 26 (pinnen is niet mogelijk), vanaf 9 maart afhalen bij Stichting Heemkunde Markelo, Kerkplein 41 te Markelo op elke dinsdag- en donderdagmorgen tussen 9 en 12 uur.

Vanaf 9 maart zijn de boeken zonder voorinschrijving te koop voor € 28 bij Boekhandel Prins, Grotestraat 16 te Markelo en bij Stichting Heemkunde Markelo, Kerkplein 41 te Markelo op elke dinsdag- en donderdagmorgen tussen 9 en 12 uur

Eventuele verzendkosten bedragen € 7.

LET OP: Het betreft een eenmalige uitgave. Er volgt geen herdruk!

Verkoop boek “Markelo ons dorp van toen tot nu” gestart

Voorinschrijvers

De bestelde boeken “Markelo ons dorp van toen tot nu” kunnen vanaf dinsdag 9 maart opgehaald worden bij de Martinushof aan het Kerkplein 41 te Markelo en wel elke dinsdag- en donderdagmorgen van 9 tot 12 uur.

De afleverstand zal buiten of voor in de hal opgesteld worden waardoor men op voldoende afstand van elkaar de bestelde boeken tegen contante betaling van 26 euro in ontvangst kan nemen (pinnen is niet mogelijk, eventuele verzendkosten bedragen 7 euro).

Niet-voorinschrijvers

Het boek is voor 28 euro verkrijgbaar bij:

 • Martinushof, Kerkplein 41 te Markelo op elke dinsdag- en donderdagmorgen. (pinnen is niet mogelijk, eventuele verzendkosten bedragen 7 euro).
 • Boekhandel Prins, Grotestraat 16 te Markelo.

Informatie is te verkrijgen via info@shm.nl  of  www.shm.nl.

Uitslag Rabo Clubkascampagne 2020

De uitslag van de Rabo ClubSupport is bekend. Stichting Heemkunde Markelo heeft een bedrag van € 679,73 beschikbaar gesteld gekregen voor de aanschaf van een nieuwe computer. We willen namens het bestuur van de Stichting Heemkunde Markelo de Rabobank Noord en West Twente bedanken voor deze sponsoractie. Uiteraard willen we ook iedereen bedanken die op ons heeft gestemd.

Boek Historisch Markelo

Onze stichting heeft ten behoeve van Plus Blankhorst een plaatjesboek genaamd Historisch Markelo gemaakt waarvan op 19 september 2020 het eerste exemplaar door Henry Blankhorst is uitgereikt aan burgemeester Nauta.

Het betreft een verzamelalbum waarbij klanten historische afbeeldingen van Markelo kunnen sparen welke in het boek kunnen worden geplakt.

De spaaractie bij de Plus loopt van 28 september tot en met 6 december.

Archief gesloten ivm coronavirus

In verband met de ontwikkelingen inzake het Coronavirus en de aangekondigde maatregelen is het archief van de stichting in de Martinushof voorlopig gesloten.

Uitslag Rabo Clubkascampagne 2019 bekend

De uitslag van de Rabobank Clubkas Campagne is bekend. Stichting Heemkunde Markelo heeft 129 stemmen vergaard. Hierdoor wordt er door de Rabobank een bedrag van € 432,40 beschikbaar gesteld voor de aanschaf van een nieuwe computer. We willen namens het bestuur van de Stichting Heemkunde Markelo de Rabobank bedanken voor deze sponsoractie. Uiteraard willen we ook iedereen bedanken die op ons heeft gestemd.

Rabobank Clubkas Campagne 2019

De Stichting Heemkunde Markelo doet weer mee aan de Rabobank Clubkas Campagne. Als klant van Rabobank Noord en West Twente ontvang je 3 stemmen. Beslis mee en steun de Stichting Heemkunde Markelo. Geef ons jouw stem.

Stemmen is mogelijk van 19 maart tot en met 7 april via https://www.clubkascampagne.nl/nwt/clubkascampagne

Jij steunt ons toch ook? Alvast bedankt voor je stem.

De marke Kerspel Goor

Hieronder treft u een lijst met publicaties aan die door de Stichting Heemkunde Markelo zijn gepubliceerd in boek of tijdschriftvorm. De publicaties die nog leverbaar zijn kunt u bestellen door het bedrag over te maken op banknummer NL28RABO0340758805 tnv Stichting Heemkunde Markelo. Vermeld hierbij duidelijk om welke publicatie het gaat.
I.v.m. eventuele verzending ook gaarne even per email info@shm.nl contact opnemen vanwege de verzendkosten.

De marke Kerspel Goor

Onder de titel “De Marke Kerspel Goor” heeft de Stichting Heemkunde Markelo een nieuw boek uitgebracht, het laatste uit een serie. Na de zo succesvol verlopen uitgaven van de boeken “Markelo Dorpsgeschiedenis” (1998), ” De Marke van Stockum” (2001), “De Marke van Marckelo” (2005), “De Marke van Hericke” (2009) en “De Marke van Elsen” (2015) wordt nu de geschiedenis van de Marke Kerspel Goor belicht.

LET OP: Het betreft een eenmalige uitgave. Er volgt geen herdruk!

Aan de hand van een denkbeeldige wandeling door het gebied van de vroegere marke Kerspel Goor worden in dit omvangrijke boek met hard kaft van ruim 600 pagina’s alle panden, ruim 165 stuks, die we passeren in ogenschouw genomen. Vragen die we ons daarbij stellen zijn: wanneer en door wie zijn die gebouwen gesticht, welke (neven)beroepen werden er uitgeoefend, van welke boerderij kwam de “introuwende partij”, hoe heeft de omvang van het bedrijf zich in de loop der jaren ontwikkeld, enz.

De wandeling is opgedeeld in een vijftal etappes. Elke etappe is in een hoofdstuk beschreven:

 1. Heeckeren, Zelkeldamshoek en Gijminkshoek
 2. Hengelerhoek, Moerwinkelshoek en Boswinkelshoek
 3. Doeschotterhoek, Wegdammerhoek en Kevelhammerhoek
 4. Aschpotterveld en Koningshoek
 5. Weldam e.o en Waterhoek

Behalve de beschrijvingen van de boerderijen en andere panden zijn er verhandelingen opgenomen van meer algemene aard, zoals:

 • Geschiedenis van de marke en van de onderscheiden buurtschappen
 • Het grootgrondbezit
 • De vele havezaten in Kerspel Goor
 • De bestuurlijke ontwikkelingen en de vele grenswijzigingen rond Kerspel Goor
 • De ontwikkeling van de wegen en de vele waterlopen
 • 1000 jaar landbouwgeschiedenis
 • De geschiedenis van de lagere school
 • De kerkelijke ontwikkelingen
 • De overtocht van de Polen over het Twentekanaal
 • Het Lunapark in het Weldam, etc.

Het boek is te koop voor een aktieprijs van 10 euro bij:

 • Stichting Heemkunde Markelo, Kerkplein 41, Markelo, elke dinsdag- en donderdagmorgen

Uitslag Rabobank Clubkas Campagne 2018

De uitslag van de Rabobank Clubkas Campagne is bekend. Stichting Heemkunde Markelo heeft 149 stemmen vergaard. Hierdoor wordt er door de Rabobank een bedrag van € 463,10 beschikbaar gesteld voor de aanschaf van een nieuwe computer. We willen namens het bestuur van de Stichting Heemkunde Markelo de Rabobank bedanken voor deze actie. Uiteraard willen we ook iedereen bedanken die op ons heeft gestemd.

Rabobank Clubkas Campagne 2018

Rabobank Clubkas Campagne 2018

De Stichting Heemkunde Markelo doet weer mee aan de Rabobank Clubkas Campagne.

Stichting Heemkunde Markelo bezit 13 computers die gebruikt worden gebruikt door 33 vrijwilligers om de historie van Markelo vast te leggen voor belangstellenden. Met de bijdrage van de Rabobank Clubkas Campagne willen we de oudste computer vervangen zodat de continuïteit gewaarborgd blijft.

Als klant van Rabobank Noord en West Twente ontvang je 3 stemmen. Beslis mee en steun de Stichting Heemkunde Markelo. Geef ons jouw stem. Stemmen is mogelijk van dinsdag 1 mei tot en met maandag 21 mei via https://www.clubkascampagne.nl/nwt/clubkascampagne

Jij steunt ons toch ook? Alvast bedankt voor jouw stem.

Privacyverklaring

Stichting Heemkunde Markelo respecteert de privacy van haar donateurs, in het bijzonder hun rechten met betrekking tot de geautomatiseerde verwerking van persoonsgegevens. Vanwege volledige transparantie hebben wij daarom een beleid geformuleerd, vastgelegd in een privacyverklaring.

Onbekende foto’s

Onlangs heeft de Stichting Heemkunde Markelo meer dan 300 foto’s ontvangen uit het archief van huisschilder/drogist Gerrit Frederik Pluimers (*1909) die woonde aan de Grotestraat. Onder deze foto’s waren ruim 200 pasfoto’s. Hieronder veel foto’s waarvan de namen nog ontbreken. Weet u wie op de foto’s staan laat het dan even weten via info@shm.nl. De foto’s zijn te vinden via het menu Foto’s zoekplaatje.

Uitslag Rabobank Clubkas Campagne 2017

Rabo clubkas campagne

De uitslag van de Rabobank Clubkas Campagne is bekend. Stichting Heemkunde Markelo heeft 144 stemmen vergaard. Hierdoor wordt er door de Rabobank een bedrag van € 440,64 beschikbaar gesteld voor de aanschaf van een nieuwe computer. We willen namens het bestuur van de Stichting Heemkunde Markelo de Rabobank bedanken voor deze actie. Uiteraard willen we ook iedereen bedanken die op ons heeft gestemd.