Op 1 maart 2021 bestond de Stichting Heemkunde Markelo officieel 25 jaar.
Vanaf ongeveer het begin der 80-jaren van de vorige eeuw kwamen al meerdere Markeloërs, die geïnteresseerd waren in de geschiedenis van hun dorp en buurtschap, bijeen in de kelder van het voormalige gemeentehuis van Markelo. De eerste gegevens van o.a. boerderijen waren eerder al gedeeltelijk bijeengesprokkeld door vrijwilligers van Museumboerderij Eungs Schöppe.
Er werd direct al begonnen met het verzamelen van zoveel mogelijk historisch materiaal door in eerste instantie archieven te bezoeken (o.a. het Rijksarchief in Zwolle, thans Historisch Centrum Overijssel geheten) en daar kopieën van allerhande bronnen te maken. Wat jaren later werd begonnen de gegevens van de Burgerlijke Stand en de oude doop- en trouwboeken van Markelo in te brengen in de computer.
Om een vervolg te kunnen geven aan deze ontwikkeling werd op 1 maart 1996 de Stichting Heemkunde Markelo officieel opgericht om zodoende een stabielere basis te krijgen.
Het bestuur bestond in eerste instantie uit 5 personen; thans zijn het er zeven waarvan twee die vanaf het begin nog steeds tot het hoofdbestuur behoren.
Sinds 2011 is het onderkomen van de stichting gevestigd in de Martinushof aan het Kerkplein, waar iedere dinsdag- en donderdagochtend vrijwilligers en bezoekers aanwezig zijn.
Al het verzamelwerk heeft mede geresulteerd in de uitgave van 10 boeken over de historie van Markelo en haar buurtschappen. Tevens beschikt men over ongeveer 45.000 foto’s en archieven van vele verenigingen. Op de website www.shm.nl is bijzonder veel info te vinden over de historie van Markelo.
De stichting heeft tevens de steun van ruim 300 donateurs die 2 keer per jaar het tijdschrift Marclo’s Chronyke toegezonden krijgen.
Gisteren (17-9) heeft men voor de vrijwilligers en genodigden een bijeenkomst bij café de Haverkamp gehouden.
Tijdens deze avond werd door burgemeester Nauta de ambtsketting van haar Markelose voorgangers aangeboden aan de stichting, evenals de voorzittershamer en een penning van oud burgemeester Taets van Amerongen.