De Stichting Heemkunde Markelo zal in november a.s. weer een nieuw boek het licht doen zien. Met dit keer als onderwerp de gebeurtenissen in Markelo gedurende de Tweede Wereldoorlog van 1940 tot 1945. Deze donkere periode ligt al ruim 70 jaar achter ons en het aantal mensen dat die oorlogsperiode bewust heeft meegemaakt wordt steeds kleiner.
De Heemkunde Markelo vindt het onverminderd belangrijk dat ook jongere generaties, die dagelijks via de media oorlogsomstandigheden krijgen voorgeschoteld, weten wat het betekend als in je eigen omgeving het leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is.
Hoewel de Heemkunde bij verschillende gelegenheden al artikelen heeft gepubliceerd en presentaties heeft verzorgd, leek het haar nuttig alle facetten van die oorlogsperiode te bundelen en in een zo compleet mogelijke weergave in een boekwerk op te nemen.
Aandacht zal o.a. worden besteed aan de Duitse inval met een beschrijving van de vernielingslinies en de verdedigingslinies die het Nederlands leger had opgericht. De distributie van levensmiddelen met al z’n gevolgen, de razzia’s en de belevenissen van in Duitsland tewerkgestelden, de rol die sommige NSB’ers speelden en de Jodenvervolging die alle Markelose Joodse families het leven kostte komen in het boek aan de orde. Ook de persoonlijke ervaringen van verzetsmensen, de opvang van vele vluchtelingen, de crashes van geallieerde vliegtuigen en de hulp die aan die vliegers werd verleend worden uitvoerig beschreven. Voor de zeer uitvoerige beschrijving van hoe de bevrijding in en rond Markelo is verlopen hebben we zoveel mogelijk gebruik gemaakt van originele bronnen zoals de dagboeken (War Diaries) van de legeronderdelen die bij de bevrijding waren betrokken.
03-03-2017: Het boek is uitverkocht.