Vooruitboeren in Markelo

Vooruitboeren

Stichting Heemkunde Markelo werkt mee aan het project vooruitboeren.

Van paard naar trekker, van handmelken en melkmachine naar robot en van gemengd familiebedrijf naar gespecialiseerde onderneming. De oudere generatie boeren maakte in hun leven revolutionaire ontwikkelingen mee. Al deze ervaringen zijn voor Overijssel vastgelegd in een boek en een website onder de titel Vooruitboeren. Stichting IJsselacademie trekt de provincie door om de resultaten van dit opzienbarende interviewproject te delen. Bezoek ook een erfgoedshow op een boerderij bij jou in de buurt!

Historici Ewout van der Horst en Martin van der Linde van de IJsselacademie spraken zestig boeren en aanverwante beroepsgroepen uit Overijssel. Wat bepaalde de ontwikkeling van de boerenbedrijven? Waarom bouwde de één een ligboxenstal en de ander niet? En hoe hebben ze alle veranderingen ervaren? Met een mengeling van trots en weemoed vertellen zij over zaken als grond, opleiding, fokkerij, coöperaties en veemarkten.

Op twaalf locaties in de provincie verzorgen betrokkenen een multimediaal programma over de naoorlogse modernisering van het platteland. Aan de hand van verhalen, historische foto’s en filmfragmenten geven zij een indringend beeld van de levensgeschiedenis van Overijsselse boeren en boerinnen. Fotograaf Albert Bartelds licht de portretten toe die hij van de mensen maakte. De band Muppetstuff verzorgt de muzikale omlijsting van het programma, met liedjes in de streektaal, gebaseerd op het interviewproject. Herkenning en verrassing gaan hand in hand!

De erfgoedshow is gekoppeld aan het restauratieprogramma Beleef het boerenerf(goed)! De boerderijstichtingen van Overijssel hebben de handen ineen geslagen om via deze regeling aandacht te vragen voor het behoud van agrarisch erfgoed. Een twintigtal eigenaren heeft een financiële bijdrage ontvangen voor restauratie van met name karakteristieke bijgebouwen. Het programma Vooruitboeren speelt zich grotendeels af in de sfeervolle setting van deze boerenerven. Diverse historische verenigingen en LTO-afdelingen helpen bij de organisatie. De toegang is gratis.

Wanneer: donderdag 6 juli om 19.30 uur. Waar: Worsinkweg 3, Markelo

Het boek Vooruitboeren is voor 19,95 euro ter plekke verkrijgbaar. Zie verder: www.vooruitboeren.nl en Interview Geje Leferink